Recepten

Beer Can Chicken
Beer Can Chicken
Ingrediënten
- 1 Hoeve Hoen kip (ca. 1,5 kg)
- 1 blikje bier (33 cl) – bijv. blond, weizen of amberbier
- 2 el olijfolie
- 2 el verse tijm, fijngehakt
- 2 el verse rozemarijn, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kleine sjalot, fijngehakt
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl grof zeezout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl citroensap (optioneel, voor een frisse touch)

Bereidingswijze
Stap 1: Voorbereiding
- Steek de barbecue aan en verwarm tot 180°C indirecte hitte (de kolen liggen aan de zijkanten, niet direct onder de kip).
- Dep de kip droog met keukenpapier.
- Wil je extra rooksmaak? Voeg een handje houtsnippers (bijvoorbeeld appel- of eikenhout) toe aan de kolen voor een subtiele rooksmaak.
Stap 2: Kip kruiden
- Meng de olijfolie met de verse tijm, rozemarijn, knoflook, sjalot, paprikapoeder, zout, peper en eventueel het citroensap.
- Wrijf de kip rondom en aan de binnenkant goed in met dit kruidenmengsel. Meer tips voor kruiden en marineren.
Stap 3: Bierblik klaarmaken
- Open het bierblikje en giet of drink de helft eruit.
- Voeg een takje tijm en rozemarijn toe aan het resterende bier voor extra aroma.
- Plaats het blikje stevig op een vlakke ondergrond en schuif de kip er voorzichtig overheen zodat hij rechtop blijft staan.
Stap 4: Grillen op de barbecue
- Zet de kip met het bierblik in het midden van de barbecue (indirecte hitte).
- Sluit de deksel en laat de kip 60-75 minuten garen. De kip is klaar als de kerntemperatuur in de dij 75°C bereikt.
Stap 5: Serveren
- Haal de kip voorzichtig van het blik en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
- Serveer met gegrilde wintergroenten en een romige mosterd-dillesaus voor een complete maaltijd!
Geniet van deze heerlijke authentieke geroosterde hele kip uit de oven, die sappig en vol van smaak is! Een perfect gerecht om te delen met familie en vrienden.